Cum să protejați copiii de escrocii online

Acum escrocii vânează nu doar pentru" aur", ci pentru datele cardului bancar, din care poți fura toți banii dintr-o dată, dacă ai noroc. Ei încearcă să obțină noi "chei de aur" — parole și coduri secrete — care le vor deschide "ușa" prețuită de pe cardurile bancare ale copiilor și părinților lor.

Mulți studenți folosesc carduri bancare legate de contul părinților lor sau emise pentru ei înșiși (dacă au deja un pașaport).

Uneori, prin copii, escrocii încearcă să ajungă nu numai la bani, ci și la documente pentru adulți. Pentru a se îngrădi cu încrederea copilului, se folosesc scheme de rulare.

Creați pagini false pentru cumpărături online

Hackerii iubesc jocurile online nu mai puțin decât copiii, dar au propriile motive pentru acest lucru. În lumea virtuală, vigilența slăbește, iar jucătorii pot să nu observe înșelăciunea și să cadă pentru trucurile escrocilor. De exemplu, pe oferta de a "cumpăra profitabil" obiecte pentru joc pe un site fals.

Jucătorii sunt atrași de prețuri mici și "promoții unice". Și nu faceți nici o greșeală, nu numai copiii, ci și adulții pot cădea în astfel de capcane.

Înainte de a introduce date personale, parole, coduri sau detalii despre cardul bancar oriunde, asigurați-vă că aceasta nu este o pagină frauduloasă.

Oferă îmbogățire rapidă

Dacă un adolescent nu are suficienți bani de buzunar pentru un telefon fantezist și răbdare pentru a economisi pentru el, escrocii vor fi bucuroși să-l "ajute". Ei postează o mulțime de anunțuri pe Internet despre câștiguri rapide și ușoare. Dar, de multe ori, în astfel de cazuri, numai fraudatorii înșiși reușesc să se îmbogățească brusc.

Escrocii pot convinge un adolescent să investească bani într—un "proiect super - profitabil" (spoiler-într-o schemă piramidală). De obicei, nu vine la plăți către deponenți. După ce au strâns bani de la cât mai mulți oameni, organizatorii dispar.

Uneori escrocii se oferă să "câștige bani rapizi" prin simpla înregistrare pe un site dubios. Trebuie doar să finalizați sarcini sau să faceți pariuri. Pentru a retrage "câștigurile", ei cer să plătească un comision. Drept urmare, banii, împreună cu datele cardului, ajung în mâinile fraudatorilor.
Promisiunile profiturilor fulgerului sunt întotdeauna un semn îngrijorător. Dacă un adolescent dorește să cumpere un lucru scump, discutați cu el cum să atingeți acest obiectiv. Uneori, un copil poate acumula suma necesară în întregime sau cel puțin o parte din ea. Un plan financiar vă va ajuta să vă atingeți obiectivele mai repede, îl puteți face singur sau împreună cu părinții. Dacă trebuie să economisiți mult timp, este mai bine să puneți bani pe un depozit bancar la un procent.

Te ademenesc cu" câștiguri " în concursuri

Escrocii trimit adesea scrisori și mesaje care promit câștiguri neașteptate sau, în numele bloggerilor populari, lansează reclame pentru "loterii câștigătoare". Dar apoi, pentru livrarea "premiului" sau a altor servicii suplimentare, li se cere să plătească o mică comision. Pentru aceasta, urmați linkul și introduceți detaliile cardului dvs. bancar. Dar, de fapt, link-ul duce la un site de phishing, iar în loc de premii, utilizatorul credul primește pierderi.
Dacă organizatorii concursului vă cer să plătiți pentru ceva, acesta este un motiv pentru a fi precaut. Înainte de a vă încerca norocul în tombolele online, trebuie să vă asigurați că organizatorii nu sunt escroci: citiți recenzii pe Internet, știri (brusc au fost deja observate în scandaluri).
Când un blogger face publicitate unui concurs, merită să verificați pe pagina sa oficială dacă face publicitate cu adevărat acestei remize. Poate că și el a devenit o victimă a fraudei.

Ei cer ajutor în numele prietenilor din rețelele sociale

Infractorii cibernetici hack conturi în rețelele sociale și apoi trimit mesaje pe o listă de prieteni în numele altcuiva. Ei încep o conversație cu un banal " ce mai faci?"și aproape imediat apelează la plângeri despre viață și cer un împrumut. Sau cu cuvintele " prindeți fotografii de ziua de naștere!"în loc de un link către fotografii, ei trimit un virus rău intenționat. El fură date personale, autentificări și parole din conturi personale, inclusiv conturi bancare, din gadget.Pot exista machinări mai complexe.
Înainte de a face tot ceea ce cere un "prieten", este mai bine să-l sunați înapoi și să clarificați dacă aveți nevoie de ajutor. Cel mai probabil, el nu este conștient de corespondență. Dar cu cât Află mai devreme despre ce sa întâmplat, cu atât mai repede îi va avertiza pe alții că contul său a fost hacked.

Programele Antivirus care pot fi instalate pe toate gadgeturile vă vor ajuta să vă protejați de linkurile rău intenționate. Pentru siguranța copiilor mici, puteți configura și programe de control parental.

Sunt înghesuiți în prieteni pe forumuri tematice

Escrocii se ascund adesea sub masca unor interlocutori interesanți pe forumuri și în grupuri din rețelele sociale. Ei fac o prietenie virtuală cu un adolescent pe baza intereselor comune și se freacă în încredere de dragul beneficiilor viitoare. Când contactul este stabilit, ei inventează diverse scuze pentru a obține informațiile de care au nevoie. De exemplu, escrocii cer unui copil să trimită fotografii cu carduri bancare sau pașapoarte ale părinților. Aceste date pot fi suficiente pentru a fura bani din cont sau pentru a solicita un împrumut în numele altcuiva.
Pentru a proteja copilul, este necesar să discutăm cu el regulile comportamentului financiar rezonabil cât mai curând posibil. Dacă nu poate trăi fără gadgeturi, atunci aplicațiile mobile speciale îl vor ajuta, de asemenea, să înțeleagă subiectul finanțelor și există colecții adecvate de cărți despre bani și economie pentru cei cărora le place să citească.
Conectați notificările SMS sau push La toate cardurile bancare, astfel încât veți observa imediat achiziții suspecte.

Nu este necesar să transferați sume mari pe cardul copilului. În plus, puteți limita cantitatea de anulări sau numărul de operațiuni de pe card pe zi, astfel încât fraudatorii să nu poată fura toți banii dintr-o dată.