Cum funcționează sistemul de asigurare a depozitelor

Ce este un sistem de asigurare a depozitelor?

Sistemul de asigurare a depozitelor de Stat (SSS) a fost creat special pentru a proteja drepturile deponenților bancari.

Toate băncile care atrag banii persoanelor fizice trebuie să intre în CER și să plătească contribuții la Fondul obligatoriu de asigurare a depozitelor (FOS). Indemnizația de asigurare se plătește din acest fond atunci când licența este revocată de la bancă.

Dacă dintr-o dată fondurile fondului nu sunt suficiente pentru toate plățile, acestea vor fi completate în detrimentul bugetului federal sau al împrumuturilor bancare. Acest lucru garantează stabilitatea financiară a CER.

Activitatea CER este condusă de Agenția de asigurare a depozitelor (DIA). Agenția funcționează sub controlul Guvernului și al Băncii, ai căror reprezentanți fac parte din organele sale de conducere.

DIA plătește despăgubiri deponenților, menține un registru al băncilor care participă la cer, monitorizează formarea fondului obligatoriu de asigurare a depozitelor și gestionează fondurile acestuia.

În ce caz mă pot aștepta să primesc plăți?

Evenimentele asigurate sunt revocarea unei licențe de la o bancă care face parte din CER sau introducerea unui moratoriu privind satisfacerea creanțelor creditorilor în aceasta.

La apariția unui eveniment asigurat, deponenții oricărei bănci care face parte din CER primesc automat dreptul de a plăti despăgubiri de asigurare.

În unele cazuri, puteți conta pe o compensație sporită de asigurare. De exemplu, în cazul în care banii au fost în contul escrow pentru achiziționarea de bunuri imobiliare.

Sunt asigurate toate depozitele?

Sistemul de asigurare a depozitelor protejează banii persoanelor fizice, inclusiv întreprinzătorii individuali (proprietari unici), atât ruși, cât și străini.

Reprezentanții întreprinderilor mici pot conta, de asemenea, pe compensații. Dar numai dacă sunt înregistrate în registrul unificat al întreprinderilor mici și mijlocii.

Toate depozitele și conturile înregistrate sunt asigurate:
  •  depozite la termen și depozite la vedere, inclusiv valută străină;
  •  conturi curente pentru plăți cu cardul bancar;
  •  certificate de economii personale;
  •  fonduri în conturile nominale ale tutorilor și administratorilor deschise în favoarea secțiilor;
  •  conturile de decontare și de depozit ale proprietarilor unici.
Banii din conturile escrow sunt, de asemenea, asigurați dacă sunt deschise pentru decontări în cadrul tranzacțiilor de cumpărare și vânzare de bunuri imobiliare sau al contractelor de construcție cu capital comun.

Când altceva mă pot aștepta la o plată sporită de asigurare?

Aveți dreptul să primiți o rambursare a unei anumite sume dacă banii din cont au apărut după:
  •  a vândut un apartament, o casă, o cabană sau un teren pe care erau niște clădiri;
  •  a emis o moștenire;
  •  a primit bani prin hotărâre judecătorească;
  •  vi s-au plătit despăgubiri pentru daune aduse vieții, sănătății sau bunurilor;
  •  vi s-au transferat plăți compensatorii, compensații sau alte plăți în baza unui contract de muncă;
  •  capitalul de maternitate, prestațiile sociale sau indemnizațiile v-au fost transferate;
  •  ați primit o subvenție sub forma unei subvenții.
Dar o plată crescută este permisă numai dacă banii au fost creditați în cont nu mai devreme de trei luni înainte de revocarea licenței băncii sau a fost impus un moratoriu privind plățile depozitelor.

Asigurarea nu protejează:
  •  certificate de economii la purtător;
  •  fonduri transferate băncilor pentru gestionarea încrederii;
  •  banii electronici și banii depuși fără deschiderea unui cont;
  •  depozite în sucursale străine ale băncilor rusești;
  •  depozite subordonate;
  •  fonduri în conturi nominale (cu excepția acelor conturi pe care gardienii și administratorii le-au deschis în favoarea secțiilor), conturi colaterale și conturi escrow, dacă nu sunt create pentru tranzacții imobiliare;
  •  fonduri în conturile avocaților și notarilor, în cazul în care conturile sunt deschise pentru activitatea profesională;
  •  fonduri pe conturi metalice depersonalizate;
  •  banii persoanelor juridice, cu excepția întreprinderilor mici.

De unde pot obține bani?

Pentru fiecare eveniment asigurat, DIA selectează mai multe bănci de agenți - prin intermediul acestora puteți primi despăgubiri de asigurare. De regulă, agenții sunt numiți de bănci care au sucursale în aceleași localități ca o bancă care a fost lipsită de licență.

Adresele sucursalelor băncilor de agenți pot fi găsite cu o zi înainte de începerea plăților pe site-ul DIA, apelând liniile telefonice ale agenției și ale băncilor de agenți sau în mass-media.

Persoanele fizice pot primi plăți în numerar sau pot solicita să transfere fonduri într-un cont la orice altă bancă care operează. Pentru antreprenorii individuali și întreprinderile mici, banii sunt întotdeauna transferați într-un cont de verificare.

Cât de repede pot obține o plată?

Băncile de agenți încep plățile la două săptămâni după apariția unui eveniment asigurat.

Trebuie să veniți la banca agentului cu un pașaport sau altă carte de identitate și să scrieți o cerere de compensare (o puteți descărca în fila "Formulare de documente"). Veți primi un extras din registru despre depozitele și împrumuturile dvs., precum și valoarea compensației de asigurare.

Dacă sunteți de acord cu această sumă, banii vă vor fi dați sau transferați în cont în termen de trei zile lucrătoare.

Și dacă nu sunt de acord cu datele din registru?


Puteți depune o declarație de dezacord și puteți trimite documente suplimentare care vă vor putea justifica cerințele către bancă.

Banca va lua o decizie cu privire la cerere în termen de 10 zile.

Cât de mult voi fi plătit dacă am avut atât un depozit, cât și un împrumut?


Dacă valoarea depozitului este mai mare decât valoarea datoriei, DIA vă va plăti diferența dintre valoarea depozitului și valoarea datoriei. Dar veți putea primi restul depozitului numai după ce veți rambursa împrumutul.

Dacă depozitul este mai mic decât împrumutul, atunci suma de asigurare vă va fi plătită după rambursarea datoriei. Este imposibil să rambursați chiar și o parte din împrumut în detrimentul unui depozit într — o bancă cu licență revocată-acest lucru este interzis prin lege.

Cât de mult voi primi dacă am deschis conturi în diferite sucursale ale aceleiași bănci?


Acestea sunt considerate un depozit în aceeași bancă. DIA va rezuma toate activele dvs. (depozite și conturi). Pe baza acestei sume totale, veți primi o plată de asigurare, dar nu mai mult decât suma specificată.

Am avut un depozit în euro. Cum va fi calculată suma de plată?

Depozitele în valută străină sunt convertite în moneda țării la cursul de schimb al băncii în ziua revocării licenței.

Ce se întâmplă dacă suma depozitului este mai mare decât o anumită sumă?

Aveți dreptul să solicitați o rambursare completă. Completați secțiunea corespunzătoare din cererea de compensare.

Dacă se impune un moratoriu, puteți primi soldul depozitului după ridicarea moratoriului.

Dacă licența unei bănci este revocată și se inițiază procedura de faliment, activele acesteia vor fi vândute — iar aceste fonduri vor fi direcționate și către plățile către deponenții și creditorii băncii. DIA va reprezenta interesele dvs. în timpul lichidării. Nu este necesar să vă confirmați dreptul de a solicita soldurile depozitelor.

Și dacă nu pot veni personal la sucursala băncii agentului?


Dacă ați aflat despre un eveniment asigurat departe de orașul dvs., de exemplu, în timpul unei călătorii de afaceri lungi sau a unui serviciu militar, puteți trimite o cerere prin poștă.

O copie a pașaportului sau a altui document de certificare trebuie atașată la cerere. Pentru a primi o plată mai mare de o anumită sumă, semnătura din cerere trebuie să fie certificată de un notar.

În acest caz, puteți primi, de asemenea, compensații de la distanță prin transfer poștal sau într-un cont din orice bancă existentă care face parte din CER. Antreprenorii individuali sunt rambursați numai într-o comandă fără numerar.