Cum să nu glumești cu bani sau sfaturi dăunătoare unui investitor

1. Investiți toți banii în acțiuni, puteți împrumuta chiar și pentru un astfel de lucru

Comentariul expertului

Înainte de a investi în acțiuni, puneți deoparte bani pentru viață și cheltuieli neprevăzute: creați o pernă de siguranță, deschideți un depozit bancar sau cumpărați obligațiuni cu risc scăzut. Amintiți-vă că investițiile sunt întotdeauna riscante și nu numai că puteți câștiga mult, ci și pierdeți totul. Investiți suma pe care sunteți dispus să o pierdeți pe plan intern — din păcate, acest lucru este posibil. Nu împrumutați bani pentru investiții nici într — o bancă, nici de la prieteni-nu puteți investi niciodată ultimii bani. Înainte de a vă grăbi în luptă, studiați partea teoretică.

2. Nu pierde timpul gestionându-ți portofoliul de investiții: am angajat un profesionist și am uitat

Comentariul expertului

Există o opinie că, dacă decideți să tranzacționați la bursă, dar nu sunteți gata să vă pierdeți puterea și nervii, atunci puteți avea încredere în profesioniști și să uitați de tot ce există în lume. Dar, de asemenea, trebuie să acordați atenție mandatarului, cel puțin la începutul relației voastre. El ar trebui să fie conștient de nevoile și planurile tale de viață pentru a alege schema optimă de comportament pe piața financiară pentru tine. Și cine a spus că toți managerii de încredere sunt profesioniști în domeniul lor și oameni decenți? Principiul" încredere, dar verificare " este, de asemenea, relevant aici. Dar pentru a verifica modul în care se realizează gestionarea încrederii, aveți nevoie de cunoștințe pe care, din păcate, nimeni nu le va dobândi pentru dvs. Deci tot trebuie să-ți petreci timpul.

3. Când investești, uită de particularitățile caracterului și temperamentului tău


Comentariul expertului

Când determinați instrumentele pe care le veți folosi, corelați-le cu caracteristicile personajului dvs. Brokerii glumesc:"dacă cumpărați obligațiuni, dormiți bine, dacă cumpărați acțiuni, mâncați bine." Există un adevăr în acest sens-uneori stocurile îi fac pe investitori nervoși. Dacă sunteți prea emoțional, serios îngrijorat de pierderi, atunci tranzacționarea "cu un umăr" (adică cu un împrumut oferit de un broker) și investiția în acțiuni nu este pentru dvs.: există riscul de a lua decizii greșite într-o panică și de a agrava pierderile financiare. Și stresul are un efect negativ asupra sănătății. Investiți în instrumente riscante numai dacă tolerați calm pierderile și puteți acționa cu răceală.

4. Faceți cât mai multe oferte posibil

Comentariul expertului

Tranzacțiile frecvente pe piața valorilor mobiliare pot duce la pierderea puterii, a energiei și chiar a banilor. Și nu uitați de comisionul brokerului, pe care va trebui să îl plătiți și din fiecare tranzacție. Strategiile Speculative nu aduc întotdeauna mai multe venituri, în majoritatea cazurilor un investitor pasiv câștigă mai mult. Deși există o glumă că un investitor pe termen lung este un speculator nereușit. Alegerea strategiei optime pentru dvs. depinde de mulți factori, inclusiv de cunoștințele și abilitățile pe care le aveți, deci tratați această decizie foarte atent.

5. Nu te opri, scoate-l pe piața care se încadrează

Comentariul expertului

Acest sfat este ilustrat de zicala "Un tată și-a bătut Fiul nu pentru că s-a jucat, ci pentru că l-a scos." Dacă piața nu merge în direcția dvs., este mai bine să vă opriți, să expirați și să respirați. În acest caz, pentru a finaliza licitarea (pentru a efectua o pierdere de oprire) înseamnă să nu renunți la slăbiciune, ci să eviți pierderi și mai mari. Și întotdeauna trebuie să știți exact cât de mult sunteți dispus să riscați și ce reguli pentru închiderea unei poziții ați fost de acord cu brokerul. Nu este neobișnuit ca un client să piardă totul cu ajutorul unei" pârghii " — un împrumut oferit de un broker — în entuziasm și încă datora sume exorbitante. Ai nevoie de ea?

6. Utilizați informații privilegiate

Comentariul expertului

Informațiile privilegiate oferă proprietarului un avantaj non-piață, motiv pentru care utilizarea sa în tranzacțiile de pe piața financiară este urmărită prin lege. Sunteți gata să slujiți patru ani în locuri nu atât de îndepărtate și să vă pierdeți reputația de afaceri pentru totdeauna? În opinia mea, răspunsul este evident.

7. Este mai bine să "înmulțiți" decât să "salvați"

Comentariul expertului

"Salvați" și "înmulțiți" sunt două strategii de investiții diferite. Ei își asumă nu numai obiective diferite, ci și instrumente diferite, cunoștințe și abilități, orizont de investiții, nivel de risc acceptat. În ceea ce privește perna de siguranță financiară care poate fi necesară în orice moment, strategia "salvați" este cea mai adecvată. Această strategie necesită un minim de cunoștințe și efort, dar vă permite să depășiți inflația, adică să păstrați puterea de cumpărare a economiilor dvs. Strategia "multiplicare" este adecvată pentru banii pe care nu intenționați să îi cheltuiți în viitorul previzibil. Investind, vă puteți multiplica fondurile de mai multe ori, dar puteți obține și un rezultat negativ. Nu mergeți la un ghicitor aici-veți avea nevoie de cunoștințe suplimentare, astfel încât rezultatul să vă satisfacă așteptările.

8. Aveți încredere în sfaturile profesioniștilor


Comentariul expertului


Cea mai bună strategie este să ai o atitudine rațional—sceptică. Pe piața financiară, mai ales dacă vorbim despre investiții și nu despre economii, este mai bine să verificați din nou sfatul unui bancher sau broker. Poate că, oferindu-vă sfaturi, ei urmăresc propriile lor, și nu obiectivele dvs. deloc. Fiți deosebit de vigilenți când vine vorba de sfaturi gratuite.

9. Contați pe o piață financiară stabilă

Comentariul expertului

Nimeni nu a prezis criza creditelor ipotecare din SUA în 2008. Dar acest eveniment sa întâmplat și a afectat foarte mult piața financiară. Nu poți fi sigur că va exista stabilitate pentru totdeauna și nu se va întâmpla nimic — orice se poate întâmpla și mult mai repede decât ți-ai dori. Amintiți-vă că investițiile sunt întotdeauna un risc și trebuie să lucrați cu riscuri în timp real.