Ce este factoringul?

Doar personajele romanului " Doisprezece scaune "pot prezenta condiția" bani dimineața — scaune seara", dar furnizorii trebuie uneori să-și vândă bunurile și serviciile cu o plată amânată de câteva luni. Ne dăm seama cum să ne asigurăm că această situație nu vă afectează afacerea.

Ați livrat bunuri sau servicii prestate și acestea vor fi plătite într-o lună. Se pare că afacerea dvs. devine ca una bancară: împrumutați clienților dvs. Dar, spre deosebire de o bancă, nu aveți bani gratis, analiști de credit și servicii de colectare a datoriilor. Și fiecare întârziere în plată amenință să părăsească afacerea fără capital de lucru. Factoringul va ajuta la protejarea împotriva riscurilor și va aduce afacerea la un nou nivel.

Factoringul este schimbul de venituri viitoare pentru bani. Ați vândut produsul cu o condiție de plată amânată sau în rate și ați facturat clientul. Acest cont este o promisiune a veniturilor viitoare, dar nu ați primit încă bani de la cumpărător. O bancă, o organizație de microfinanțare (MFO) sau o companie de factoring ia această factură și o plătește înainte ca cumpărătorul dvs. să o facă. Astfel, în calculele dintre vânzător și client apare un factor intermediar. El poate, pe lângă plată, să efectueze un flux de documente comerciale.

Cum este util factoringul?

Factoringul vă permite să faceți o ofertă favorabilă clientului. întârzierea este un beneficiu pentru clientul dvs.: oferindu-i condiții de plată confortabile, puteți trece înaintea concurenților. Și cu ajutorul factoringului, puteți elibera bunuri sau puteți furniza servicii cu întârziere, fără teama de lacune în numerar: veniturile vor veni în ziua expedierii, iar acești bani pot fi imediat puși în afaceri.

Nu este nevoie să lăsați un depozit

Spre deosebire de un împrumut în factoring, nu trebuie să lăsați un depozit pentru a obține bani. Garanția devine conturile dvs. de încasat, adică venituri viitoare.

Cu factoring, puteți scala cifra de afaceri
Puteți crește livrările în timpul sezonului de vârf sau puteți intra pe piețe noi. Dacă cererea de pe piață scade, puteți alege pentru ce consumabile aveți nevoie de un serviciu de factoring pentru a nu plăti comisioane suplimentare.

Factorul poate verifica clientul și poate controla rambursarea
Vânzările de plăți amânate sunt întotdeauna un risc. Un client care a plătit cu atenție anul trecut a început brusc să întârzie plățile în acest an. Sau un cumpărător mare nu mai răspunde la apelurile dvs. Sau un nou client cere o întârziere, dar nu sunteți sigur că va plăti pentru bunuri. Aceste situații sunt cunoscute tuturor oamenilor de afaceri.

Există opțiuni de factoring care ajută la reducerea riscurilor de neplată. Factorul poate verifica solvabilitatea clienților dvs. de la sine, poate stabili o limită a livrărilor pe credit către un anumit cumpărător și poate recomanda durata plății amânate. Și după ce factorul oferă finanțare, el însuși va reaminti cumpărătorului condițiile de plată. Factoringul vă poate elibera afacerea de rutina de credit, riscurile de neplată și lacunele de numerar.

Care sunt dezavantajele factoringului?

1. Factoringul funcționează numai cu acorduri de plată amânată
Este imposibil să atrageți un factor în cazurile în care încheiați contracte cu condiția plății imediate. El nu poate lucra ca asigurare în cazul unei întârzieri bruște a plății.

2. Factoringul permite doar plata fără numerar
Nu veți putea plăti în numerar din mână în mână cu un factor.

3. Pentru factoring, trebuie să colectați o mulțime de documente
Factorul va avea nevoie de trei seturi de documente:
  •  în funcție de afacerea dvs. (lista este aceeași ca atunci când obțineți un împrumut);
  •  în funcție de clienții dvs. cu care va funcționa factorul (chestionar și bilanțuri de cifră de afaceri timp de 6-12 luni);
  •  pentru livrările în sine (facturi, foi de parcurs, documente de transfer universal).

4. Factorul stabilește condițiile de plată
Dacă lucrați printr — un factor, nu veți putea fi de acord informal cu cumpărătorul cu privire la noile condiții de plată sau returnarea bunurilor-factorul va opri finanțarea.

Cum funcționează factoringul?

Pasul 1. Dvs. și cumpărătorul încheiați un acord care prevede o plată amânată fixă. Clientul vă plătește numai într-un mod fără numerar. Când livrați un produs sau furnizați un serviciu, aveți conturi de încasat în bilanț (o factură pentru plata viitoare). Cu această creanță și un acord de amânare, ajungeți la factor.

Pasul 2. Factorul este gata să ofere finanțare în schimbul debitorilor dvs. Încheiați un acord de factoring cu el și sunteți de acord cu modul în care va avea loc fluxul de documente. Din acest moment, creanțele nu vă mai aparțin, ci factorului — iar clientul trebuie să plătească facturile emise de dvs. în conformitate cu detaliile factorului. Nu uitați să informați aceste detalii cumpărătorului dvs.

Pasul 3. Factorul din cererea dvs. vă transferă finanțarea — așa-numita primă plată. Suma primei plăți variază de la 70 la 99,5%, cel mai adesea — 80-90% din suma de livrare. Schema este simplă: bani împotriva documentelor (care confirmă acceptarea bunurilor sau primirea serviciilor).

Pasul 4. Clientul dvs.-cumpărător transferă în contul factorului banii pe care vi — i datora-toți 100%.

Pasul 5. Dacă factorul V-a transferat doar o parte din fonduri în timpul primei plăți și nu i-ați plătit comisionul, atunci el deduce suma primei plăți și comisionul său din banii primiți de la client și vă transferă a doua plată.

Cât costă factoringul?

Comisionul unui factor constă de obicei din mai multe părți:

  •  pentru utilizarea banilor pentru perioada de amânare (ca procent pe an);
  •  pentru evaluarea stării financiare a cumpărătorului și interacțiunea cu acesta;
  •  pentru fluxul de documente.
Costul factoringului este mai ușor de calculat ca procent din suma unei livrări. Gama de oferte de piață este de la 0,5 la 4%. În funcție de tipul de factoring și de condițiile factorului, comisionul este plătit în momentul emiterii finanțării sau după ce factorul primește plata de 100% de la cumpărător. În al doilea caz, în cazul în care cumpărătorul nu plătește la timp, unii factori stabilesc un comision crescut pentru fiecare zi de întârziere.

Cum este factoringul?

Două tipuri de factoring sunt cele mai des utilizate: cu regresie și fără regresie. Diferența este cine își asumă riscurile dacă clientul nu plătește pentru livrare — factorul sau dvs. Un nou tip de factoring câștigă, de asemenea, popularitate — reversibil. În acest caz, cumpărătorul devine participant la acordul de factoring și este responsabil direct față de factor.

Factoring cu regresie

Factoringul cu regresie este de obicei mai ieftin decât fără el și este mai ușor să îl obțineți.

Când factorizați cu regresie, conturile de încasat sunt salvate în bilanțul dvs. Cu prima plată, factorul nu vă transferă toți banii, ci doar o parte din acesta.

Dacă cumpărătorul nu plătește la timp, factorul face o cesiune inversă, adică transformă factoringul într — un împrumut-vă cere să returnați prima plată și să plătiți un comision pentru utilizarea banilor și lucrul cu documentele.

Factoring fără regresie

Acest serviciu este similar cu o poliță de asigurare pentru care ați primit deja o rambursare.

Factorul răscumpără conturile dvs. de primit în bilanțul său. Factorul vă poate plăti întreaga sumă cu prima plată.

Dacă livrarea nu este plătită, factorul rămâne unu-la-unu cu clientul-cumpărător, nu sunteți obligat să returnați banii factorului.

Factoringul fără recurs reduce riscurile financiare ale furnizorului la zero, dar, de regulă, costă mai mult.

Reverse factoring

În această schemă, vânzătorul, cumpărătorul și factorul încheie un contract cu trei căi. De obicei, inițiatorul unui astfel de factoring este lanțurile mari de vânzare cu amănuntul care doresc să primească sau să mărească plata amânată.

Furnizorii cu factoring invers primesc finanțare imediat după livrarea bunurilor și, de regulă, în întregime. Conturile de încasat sunt listate în bilanțul factorului. Și cumpărătorul este obligat să-i plătească banii.

Factoringul invers poate fi, de asemenea, cu regresie. În acest caz, factorul poate solicita bani de la furnizor dacă rețeaua de tranzacționare nu îi transferă plata la timp. Furnizorul și clientul său pot împărți costurile factoringului invers în proporția corectă și pot prescrie acest lucru în condițiile contractului.

Ce ar trebui să țineți cont dacă doriți să semnați un contract de factoring?

Factoringul nu este "finanțare de ultimă instanță". Factorii nu funcționează cu cei care "au nevoie de bani ieri". Cea mai bună situație pentru un factor este atunci când este abordată cu una sau două luni înainte de începerea vânzărilor.

Factorul are grijă să comunice cu clienții dvs. pe o problemă sensibilă — plata la timp. Dacă clienții dvs. sunt puternic împotriva unei astfel de comunicări, cel mai probabil, nu veți putea încheia un contract de factoring.

Citiți cu atenție termenii Acordului de factoring și toate anexele la acesta. Dacă, pe lângă bani, factorul promite să vă ofere servicii cu nume complexe, întrebați ce anume și în ce condiții vă oferă. Cereți factorului să calculeze costul factoringului folosind un exemplu din practica dvs.